Megyei Prima Díj
Veszprém megye
  
Arany támogatóink
 



 


 
 
 
Hírek » ÁTADTUK a Prima Díjakat
Péntek este a Megyeházán átadásra kerültek a megyei Prima Díjak.
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Veszprém megyei Szervezetének Elnöksége és Veszprém megyei Prima Díj Alapítványnak Kuratóriuma tizenkettedik alkalommal hirdette meg 2016-ban a Veszprém megyei PRIMA Díjat, melynek közismert célja a kultúra köztünk élő, kimagasló képviselőinek, a szűkebb régiónkban élő és dolgozó kiválóságoknak erkölcsi és anyagi elismerése.
 

A díjakat a következő kategóriákban hirdettük meg:
Magyar irodalom
Magyar színház- és filmművészet
Magyar képzőművészet
Magyar tudomány
Magyar oktatás és köznevelés
Magyar építészet és építőművészet
Magyar sajtó (magyar írott és elektronikus sajtó)
Magyar népművészet és közművelődés
Magyar zeneművészet
Magyar sport
 
A három fő Díjazottról Veszprém megyei Príma Díj Alapítvány Kuratóriuma döntött, illetve odaítéltek egy közönségdíjat is.

Az idei jelöltek:
Bárány László – Magyar színház- és filmművészet kategória
Berzevici Zoltán – Magyar zeneművészet kategória
Donát Tamás - Magyar sajtó kategória
dr. Gelencsér András - Magyar tudomány kategória
Horváth Adrián – Magyar zeneművészet kategória
Krámer György - Magyar színház- és filmművészet kategória
Mészáros Zoltán - Magyar népművészet és közművelődés kategória
Muraközy Péter – Magyar népművészet és közművelődés kategória
Recercare Régizenei Műhely - Magyar zeneművészet kategória


Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese és megyei elnöke köszöntötte a megjelenteket. A tehetség még önmagában kevés, a talentumhoz szorgalom és teljesítmény is szükséges. Az elmúlt tizenkét év díjazottjai és az idei évben elismert személyek is tehetségükkel és odaadó munkájukkal formálják közösségüket. Munkájukkal tudást és értéket adnak át, példájukkal inspirálnak, ösztönöznek és büszkévé teszik megyénket – jelentette ki. Az ugyancsak ma átadandó megyei Év Vállalkozója Díjak ugyancsak a vállalkozó szellem elismerései – e két díjon keresztül pedig a gazdasági és a művészeti szféra találkozik ma este.

A 2016. évi Megyei Év Vállalkozója Díjakat ifj. Figula Mihály (Figula Pincészet), Molnár Szabolcs (Lean Enterprise Institute Hungary) és Pató Sándor (Silver Frog Informatika) vehette át.

„Magyar Tudomány” kategóriában a Veszprém Megyei Prima Díj 2016. évi nyertese: dr. Gelencsér András.


[dr. Gelencsér András (középen)] DR. GELENCSÉR ANDRÁS (KÖZÉPEN)

Gelencsér András 1966-ban született Kisvárdán. MTA doktori címét 2002-ben szerezte. Jelenleg a Pannon Egyetem egyetemi tanára, az intézmény rektora, az MTA-PE Levegőkémiai Kutatócsoport vezetője. Szakterülete a levegőkémia, ezen belül a légköri aeroszol részecskék kutatása. Nevéhez fűződik a légköri humuszképződés jelenségének első kísérleti bizonyítása. Munkásságának kiemelkedő eredménye az a felismerés, hogy a beérkező napsugárzás elnyelésében a korom mellett a biomassza égetésből származó szerves részecskék is fontos szerepet játszanak.
A Springer kiadó gondozásában megjelent angol nyelvű monográfiájában elsőként foglalta össze a légköri széntartalmú részecskékre vonatkozó ismereteket. Nemzetközi elismertségének számos neves külföldi kutatóintézettel való szoros szakmai együttműködést és több közvetlenül elnyert EU pályázatot köszönhet. 2011-ben a Mindentudás Egyetemén tartott televíziós előadást az emberi tevékenység levegőkörnyezetre gyakorolt hatásairól. 2015-ben jelent meg Füstbe ment bolygó című ismeretterjesztő könyve.
A Pannon Egyetem rektora Koromrészecskék szerepe az éghajlatváltozásbancímmel tartott előadást.
 
„Magyar Zeneművészet” kategória Veszprém megyei Prima Díj 2016. évi nyertese: a Recercare Régizenei Műhely.
 

[Recercare Régizenei Műhely] RECERCARE RÉGIZENEI MŰHELY
 
A Recercare Régizenei Műhely egykor azzal a céllal jött létre, hogy a Veszprém vonzáskörzetében élő, vagy oda valamilyen szállal kötődő, régizenével foglalkozó muzsikusoknak lehetőséget biztosítson együttgondolkodásra, kísérletezésre és fellépésre. A Műhely profilja a középkori és reneszánsz egyházi és világi zene lett, illetve e két terület lehetséges összefonódási felületei. Az évek folyamán, izgalmas műhelymunka keretei között számos műsort állított össze a zenekar, (mint például a Musica Ficta, Ars Subtilior, Llibre Vermell), mintegy ötszáz év zenei anyagából válogatva, melyet leggyakrabban Veszprémben és a Balaton-felvidék műemlék templomaiban hallhatott a közönség.

A közös fellépéseken túl a Műhely tagjainak munkásságához köthető többek között az idén nyáron negyedik alkalommal megrendezett „Veszprémi Régizenei Napok” eseménysorozat, melyen évről-évre koncertek, kurzusok és előadások várják a régizene iránt érdeklődő közönséget.

Recercare Régizenei Műhely tagjai: Király Nóra – ének, középkori hárfa, Suda Magdolna – ének, Kallai Nóra – viola da gamba, Nagy Csaba – lant, Reményi Árpád – lant, Sipos Csaba – ütők, Vikman Pál - ének, Kovács Előd – narráció.
A Szászvárosi Sándorral kiegészült együttes művészeti műsorral adott képet tevékenységéről.
 
 
„Magyar Színház- és Filmművészet” kategóriában a Veszprém megyei Prima Díj 2016. évi nyertese: Krámer György.
 
 
Táncművész, koreográfus, színházi ember. Az Állami Balett intézetben diplomázott 1979-ben. Pályáját a Győri Balett alapító tagjaként kezdte. Volt a Szegedi Balett és a Budapesti Operett Színház balett igazgatója, a Rock Színház vezető koreográfusa, a Miskolci Nemzeti Színház tánctagozatának vezetője. Táncolt és tanított Izraelben, és Görögországban. Alig akad színtársulat hazánkban, ahol ne fordult volna meg. Koreográfusként számtalan musical, operett, opera táncait, prózai előadások mozgáskompozícióit készítette. Rendezőként mesejátékokat, musicaleket, prózai előadásokat vitt színre. Két eredeti táncfilmet készített a MTV-ben. Több mint húsz önálló táncszínházi művet komponált. Veszprémbe 1992-ben szerződött, a Petőfi Színház társulatához. Azóta megszakítás nélkül jelen van a város színházi életében. Legfontosabb feladatának a táncszínházi műfaj megszerettetését tartja. Megalakulása óta a Pannon Várszínház tagja, a Tánc fesztiválja művészeti vezetője. Harangozó díjas, A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje.
Krámer György és partnere előadtak egy részletet a Faun-Nimfa-Danaida című koreográfiából.
 
 
A közönségszavazáson a 9 jelöltre pár nap alatt beérkezett csaknem 2600 szavazatból 1149 voks egyetlen személyre érkezett. A Veszprém megyei Prima Díj Közönségdíjasa Horváth Adrián.
 
 
 
1970-ben született Kiskőrösön. Nyolc évesen kezdett zenét tanulni. A zeneművészeti szakközépiskola elvégzése után Veszprémbe került – máig itt él –, katonazenészként a Légierő Zenekarba. Munka mellett szerzett szociálpedagógusi, harsonatanári és karnagyi diplomát. 2007-ben kinevezték a Légierő Zenekar karmester-helyettesének.
2011-ben megvált a katonazenekartól. A diplomáját kiegészítette egyetemi szakkal, így a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában éneket, a Művészeti Szakgimnáziumában zeneismeretet és kreatív zenét taníthat.
Életét a tanításon kívül három fontos dolog tölti ki. Első a fúvószene. 2008-tól karmestere Pápa Város Fúvószenekarának, akikkel számos sikerben részesülhetett. Másik fontos dolog az életében a hagyományaink felkutatása, megőrzése. Ez irányú tevékenysége gyümölcse Gáty Zoltánról szóló könyve, ami az egykori Pápai Kollégium tanárát mutatja be és a Két évszázad fúvószenéje Pápán c. könyv, ami Pápa gazdag fúvós kultúráját tárta fel. Harmadik kedvelt tevékenysége a zeneszerzés, hangszerelés. Utóbbiból tankönyvet is írt Fúvószenekari hangszerelés címmel.


A gála zárásaként emléklapokat adtak át a rendezvényt támogató vállalkozások képviselőinek, majd Ádám Imre, a Vállalkozók Országos Szövetségének alelnöke mondott beszédet. A rendszerváltás után a vállalkozók rossz színben tűntek fel a közvélemény előtt, ezt a trendet megfordítandó hozták létre 2003-ban a Prima Primissima Alapítványt, aminek célja, hogy a vállalkozók ne csak munkájukkal foglalkozzanak, hanem mutassák meg, hogy támogatják környezetük kulturális és sport kezdeményezéseit - mondta Ádám. A megyei Prima Díjak rendszere 2004-ben jött létre, 2005 óta mindenhol évente megrendezik a gálát.
Hozzátette: megújult a VOSZ országos szervezete, sok fontos változás történt, négy tagozatba tömörítették szekcióikat, két új elnökhelyettest választottak Ádám Imre és Gazsi Attila személyében. A szervezet továbbra is dolgozik azon, hogy képviselje a vállalkozók érdekeit, véleményt nyilvánítson már a jogszabályalkotási folyamat során.





képek forrása: vehir.hu és veol.hu 

social network
face.jpg   twi.jpg
Ezüst támogatóink
 
Bronz támogatóink
 
 
 
Pártolóink:
 
 
 
 
   
INweb Informatika