Veszprém megye
vosz.jpg  Vpmegye.jpg
Arany támogatóink
 
 
 
 
 
Prima Primissima Díj
 
A Prima Primissima Díj
 
A Prima Primissima Díjat Demján Sándor a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) támogatásával alapította 2003-ban. Célja a magyar értelmiség eredményeink megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének erősítése. Az alapítványi formában felajánlott és tíz évre szóló több mint két milliárd forintot évente osztják ki a kiemelkedő tevékenységet felmutató nyertesek között.
 
Jelölteket a VOSZ megyei és szekcióelnökei, a társadalmi tanácsadó testület tagjai, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagjai, illetve érdekvédelmi, szakmai és civil szervezetek állíthatnak. A Díjra jelölhetők köre: azok a magyar állampolgárságú magánszemélyek, magyarországi székhelyű jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok, társadalmi szervezetek és alkotóközösségek, akik/amelyek a díjazás alapjául szolgáló tevékenységüket a Magyar Köztársaság területén végzik. A Prima Primissima Alapítvány és a társadalmi tanácsadó testület a jelöltek listájáról titkos szavazással választ ki három-három Primát tíz kategóriából: magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet és végül, de nem utolsó sorban magyar sport.
 
Kategóriánként 3-3 Primát választanak meg, akik egyúttal ismét jelöltek is: a Magyar Vállalkozók Napján ugyanis titkos szavazással derül ki a kategóriák Primissimáinak és a Közönség- Primissimájának névsora. A harminc nevet tartalmazó nyilvános listáról a nagyközönség telefonos és internetes szavazással választhatja ki a közönségdíjast.
 
A Primák idéntől - az eddigi 3 millió forint helyett - fejenként 5 millió forint, míg a Primissima-díjasok 15 millió forint díjazásban részesülnek, és megkapják a Prima Primissima idei megújulűsűnak részeként, alkotói pályázat keretében kiválasztott és elkészített kisplasztikát, mely BOLDI (Szmrecsányi Boldizsár) szobrászművész alkotása.
 
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
BEJELENTETTÉK A 2013. ÉVI PRIMÁKAT
 

Dr. Csányi Sándor, az új Kuratórium elnöke sajtótájékoztató keretében jelentette be a 2013. évi Primákat, s beszélt a Prima Primissima megújulásáról is. A díjat ettől az évtől főtámogatóként OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább.

 

A Prima Primissima Díjra idén 483 jelölés érkezett. Jelölteket a VOSZ megyei és szekcióelnökei, a Szakmai Testületek tagjai, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának tagjai, az elmúlt év Primissimái, illetve az egyes kategóriákban a kategóriák érdekvédelmi, szakmai és civil szervezetei állíthattak. A beérkezett jelölésekből az egyes kategóriák Szakmai Testületei legfeljebb tíz jelöltet választottak ki, akik közül a Kuratórium tagjai titkos szavazással kategóriánként 3-3 Primát választottak.
A tíz kategória harminc jelöltje közül egy-egy Primissimát választanak majd a 2013. december 6-án megrendezendő Gálaest napján. A Primák ettől az évtől – az eddigi 3 millió forint helyett – fejenként 5 millió forint, míg a Primissima-díjasok 15 millió forint díjazásban részesülnek, és megkapják a Prima Primissima megújulásának részeként, alkotói pályázat keretében kiválasztott kisplasztikát, BOLDI (Szmrecsányi Boldizsár) szobrászművész alkotását.

A díj életében elindult új időszámítás nem csupán a külsőségekben nyilvánul meg. „Nehéz időkben különösen fontos a minőségi teljesítmény, a példaértékű emberi és szakmai elhivatottság elismerése, a példaképek kiemelése. A Prima Primissima tíz éve ennek a küldetésnek a következetes képviselője. Idéntől sok mindenben változik a díj, megújul, de van, ami változatlan marad- a Prima Primissima továbbra is a kiemelkedő teljesítmények méltó elismerése” – mondta el Dr. Csányi Sándor, a Prima Primissima Kuratóriumának elnöke.

A bejelentést követő, a jelöltek és munkásságuk megismertetésére szánt időszakban a közönség SMS-ben szavazhat majd kedvenc Prima-díjasára, hiszen idén is átadják a Közönségdíjat, amelyet a 30 díjazott közül egy jelölt nyer el. A Közönségdíjas 15 millió forint díjazásban részesül. A szavazók között a Pappas Autó Magyarország Kft. és a Mercedes Benz Hungária Kft. által felajánlott Mercedes A-osztály gépkocsit sorsol ki a Prima Primissima Alapítvány.

A 2013. évi Primák, kategóriánként:

1.Magyar irodalom kategória
Lackfi János – író, költő
Szalay Károly – író, történész
Vathy Zsuzsa – író, prózaíró, újságíró

2. Magyar színház- és filmművészet kategória
Eszenyi Enikő – a Vígszínház igazgatója, rendező, színművésznő
Mészáros Márta – filmrendező
Molnár Piroska – színművésznő

3. Magyar képzőművészet kategória
Nádler István – festőművész
Orosz István - grafikusművész 
Vinczellér Imre – festőművész
 
4. Magyar tudomány kategória
Dr. Bor Zsolt – lézerfizikus, egyetemi tanár
Dr. Erdei Anna – immunológus, egyetemi tanár
Dr. Freund Tamás – neurobiológus, egyetemi tanár

5. Magyar oktatás és köznevelés kategória
Dr. Bagdy Emőke – klinikai szakpszichológus, professzor emeritus
Pál Ferenc – mentálhigiénés szakember, pap
Pető Intézet

6.Magyar építészet és építőművészet kategória
Bachman Zoltán – építész
Golda János – építész
Karácsony Tamás DLA – építész

7.Magyar sajtó kategória
Gundel Takács Gábor – műsorvezető
Inforádió
Novotny Zoltán – sportújságíró

8.Magyar sport kategória
Darnyi Tamás – olimpiai bajnok úszó
Jónyer István – világbajnok asztaliteniszező
Szekeres Pál – paralimpikon magyar tőr- és kardvívó

9. Magyar népművészet és közművelődés kategória
Dr. Hoppál Mihály – néprajzkutató
Kiss Ferenc – népzenész, zeneszerző
Petrás Mária – népdalénekes, keramikus

10.Magyar zeneművészet kategória
Amadinda ütőegyüttes
Marton Éva – operaénekes, egyetemi tanár
Snétberger Ferenc – gitárművész
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MEGÚJUL A DÍJAK DÍJA

 
2013-tól nem csupán a Prima Primissima Alapítvány életében kezdődik új időszámítás: a megújulás szellemében maga az elismerést jelképező kisplasztika is átalakul. Annak érdekében, hogy a díj még markánsabban jelenítse meg az értékteremtő magyar tehetség erejét, az alapítvány zárt alkotói pályázatot írt ki, amelyre hét elismert képzőművészt hívott meg. 2013. július 24., szerda 14:50


A 2003-ban alapított Prima Primissima Díj életének tizedik évében teljes megújuláson megy keresztül, amelynek részeként az elismerést gondozó Prima Primissima Alapítvány a díjat megtestesítő új kisplasztika megalkotását határozta el.
Eddig a díjazottak Kincsem, a leghíresebb magyar versenyló Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész által megmintázott porcelánszobrát vehették át, amelyet a Pécsi Zsolnay Porcelángyár készített el. A közönségdíjasok a szobor ajkai kristály változatát kapták meg.

Az alapítvány döntése értelmében a Prima Primissima kitüntetettjei ettől az évtől egy teljesen új, ám a díj szellemiségét ugyanolyan méltó módon képviselő kisplasztikát vehetnek majd kézbe. Az értékteremtő, kiemelkedő magyar tehetséget szimbolizáló mű újragondolására meghívásos alkotói pályázatot hirdettek, amelyen hét elismert képzőművész – Boros János, Gálhidy Péter, Kalmár János, Majoros Áron Zsolt, Mata Attila, Rajcsók Attila és BOLDI (Szmrecsányi Boldizsár) – vehetett részt.

A pályaművek benyújtásának határideje 2013. július 1. volt, ezt követően az alapítvány képviselőiből, valamint képzőművészeti szakmai testületi tagokból álló zsűri értékelte a beérkezett alkotásokat. A hét művész munkái közül első körben Gálhidy Péter, Kalmár János, illetve BOLDI (Szmrecsányi Boldizsár) elképzelését tartották a legjobbnak, így a megújuló Prima Primissima Díjat szimbolizáló kisplasztika ezek közül kerül majd ki.

Gálhidy Péter alkotása a felfelé törekvést, a kiáramló életenergiát kívánja megjeleníteni, formavilágából egyaránt asszociálhatunk egy pöndörödő friss növényi hajtásra vagy egy szarvas agancsára.

Kalmár János két szobor-változattal is pályázott: az első ugyancsak a kitörő energiát, az alkotó szellem lendületét ragadja meg az égbe kúszó, vitorlaszerű megjelenítéssel, míg a második egy meg-megtörő, ám rendíthetetlenül növekedő faág által mesél az útját kereső, de végül diadalmaskodó tehetségről.

BOLDI (Szmrecsányi Boldizsár)egy íjász alakját mintázta meg, aki íját a magasba tartva jelképezi a többiek fölé emelkedést, a teljesítmény és a tehetség szárnyalását.

A Prima Primissima Alapítvány alkotói pályázatának eredményhirdetésére, a díjat megjelenítő alkotás végső kiválasztására 2013. július 24-én kerül sor, az idei gálán átadandó szobrok pedig még a nyár folyamán elkészülnek.
PRIMA Jelöltállítás
social network
face.jpg   twi.jpg
Ezüst támogatóink
 
Bronz támogatóink
 
 
 
Pártolóink:
 
 
 
 
   
INweb Informatika