Veszprém megye
vosz.jpg  Vpmegye.jpg
Arany támogatóink
 
 
 
 
 
Kovács Norbert (2012. Magyar népművészet és közművelődés kategória)
 
PRIMA DÍJASOK MA

A legelső megyei Prima díjakat több, mint 10 éve adta át a VOSZ Veszprém megyei Szervezete.

 

Kovács Norbert,
néptáncos,
koreográfus
2012-ben kapta meg
a megyei elismerést.
 
 
 
 
 
 
 
1971. december 29-én született Devecserben. A magyar néptánccal nyolc éves korában – Fülöp László, az Ajka-Padragkút Táncegyüttes egykori vezetője invitálására – került kapcsolatba Ajkán. Balatonfüreden végzett kertészeti tanulmányait néptáncos szakmai képzések követték, így végül a táncoktatás vált hivatásává.

1992-ben kérték fel az Ajka-Padragkút Táncegyüttes vezetésére. 1993 tavaszán megalakult az első folyamatosan működő utánpótlás együttese is. 2002-től egy ideig Apte Táncegylet néven dolgoztak tovább, mígnem az Ajkán működő csoportok újra egyesültek.

Több jelentős nagyrendezvény szervezésében, lebonyolításában vett részt, szervezője volt a Művészetek Völgye taliándörögdi programjainak, fő szervezője a Bakony Népművészeti Találkozónak, a Bakony Virágai Szólótáncversenynek, a Kiscsőszi Pajtafesztiválnak, a Somló Hangja Fesztiválnak és más szakmai eseményeknek.


1998-tól szaktanácsadóként vett részt a Megyei Pedagógiai Intézet munkájában, majd a Veszprém Megyei Közművelődési Intézet néptánc referense volt. A Veszprém Megyei Néptánc Egyesület és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke. Hat éven át a Nemzeti Civil Alap Közép-Dunántúli Kollégiumának tagja volt.

Jelenleg népművészeti rendezvények, táborok, képzések szervezése mellett néptánc oktatással foglalkozik. Megalapítója az Ajka – Devecser – Sümeg térségében működő intézményi szintű néptánc oktatásnak. E programnak ma több, mint négyszáz gyermek a részese.

Kiscsőszön falumúzeumot hozott létre, mely a megnyitás óta nagy látogatottságnak örvend. A közelmúltban Feleségével, Gaschler Beátával közösen a Veszprém-Bakony Táncegyüttes közösségének és szakmai színvonalának megerősítésén dolgoztak. Rendszeresen tanít a határon túli magyar vidékeken, az USA-ban, Dél-Amerikában, Ausztráliában, Németországban.

23 esztendős fiú gyermeke, Gábor a Magyar Táncművészeti Főiskolán végzett, jelenleg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosa.

Az elmúlt évben a Hunyor Népfőiskola megalapításán, működésének elindításán dolgozott. Az intézmény székhelye Kiscsőszön lesz, tevékenysége a helyi társadalom fejlesztését célozza.

Szakmai munkájának jelentős állomása, hogy nem régiben koreográfusként dolgozhatott a Nemzeti Színház „Betyárjáték” című darabjában, melyben azóta is szerepel, mint táncos. A darab nagy sikerrel fut a Nemzeti programjában. Rendezője Szomjas György, zenei vezetője Ferenczi Gyögy.
 


 
Egyéni eredmények:
- Koreográfusi nívódíjak (Balatoni Folklórtalálkozó, Bakony Néptáncfesztivál,…)
- BDSZ Művészeti Nívódíj (1996)
- Népművészet Ifjú Mestere kitüntetés (1997)
- az Országos Szólótáncverseny örökös Aranysarkantyú díja (1997,1999, 2001)
- Veszprém megye Pro Comitatu díja (2001)
- A Magyar Kultúra Apródja kitüntetés (2010)
- Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetés (2012)
- Veszprém Megye Prima Díja (2012)
- Mediawave – Párhuzamos Kultúráért Díj (2014)
 
 
 
 
PRIMA Jelöltállítás
social network
face.jpg   twi.jpg
Ezüst támogatóink
 
Bronz támogatóink
 
 
 
Pártolóink:
 
 
 
 
   
INweb Informatika